•Roman va ramane liderul PD, dar Traian Basescu va dispune mai multa autoritate
Cu toate ca n-a reusit sa devina, pentru a treia oara consecutiv, senator de Iasi, liderul filialei iesene a Partidului Democrat, Dan Constantin Vasiliu, a multumit celor aproximativ 27.000 de ieseni care l-au votat pe data de 26 noiembrie 2000. Vasiliu a afirmat ca a pierdut locul de parlamentar (in urma redistribuirii voturilor) din cauza unui minus de sase miimi, minus aparut in urma contabilizarii sufragiilor din strainatate. Astfel, presedintele PD Iasi a infirmat informatia conform careia mandatul sau a fost redistribuit in alt judet.
Democratul a mai spus ca, incepand cu februarie 2001, o data cu derularea lucrarilor Consiliului National de Coordonare al PD, partidul va intra intr-un proces de restructurare. Vor avea loc alegeri in toate filialele din teritoriu si se va incerca atragerea unor personalitati de prestigiu in structurile de conducere. In ceea ce priveste conducerea centrala, democratii ieseni au lasat sa se inteleaga ca Petre Roman va pastra sefia partidului, dar, concomitent, va fi intarita pozitia lui Traian Basescu, eventual in postura de presedinte executiv. Partidul Democrat va pastra relatii amicale cu toate formatiunile din Parlament, dar si cu cele care au ramas in afara forului legislativ.
"Este pacat ca nu avem in Parlament un partid care reprezinta o doctrina atat de importanta precum cea a crestin-democratiei", a declarat Vasiliu, referindu-se la Partidul National Taranesc Crestin Democrat.
La randul sau, deputatul Mihai Baciu - singurul parlamentar democrat de Iasi - a aratat ca alegerile generale din noiembrie n-au fost un succes (pentru ca PD a pierdut cam jumatate din locurile de parlamentari), dar nici un esec (tinand cont de ceea ce li s-a intamplat partenerilor taranisti).
Discutand despre programul de guver