In acest an, doar trei copii bolnavi isi petrec sarbatorile in sectia HIV - SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase. "Ceilalti copii au fost externati si au primit medicatia necesara, ei putand urma tratamentul acasa. Cei ramasi sunt in stare mai grava si necesita spitalizare in sectia de terapie intensiva", a precizat dr. Irina Teodorescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase Iasi.
Spre sfarsitul lunii noiembrie, spitalul a inceput sa primeasca finantarea pentru achizitionarea medicamentelor folosite in tratamentul copiilor cu HIV - SIDA, astfel incat, necesarul pe aceasta luna si ianuarie este asigurat. Mentionam ca in aceasta toamna, datorita intarzierii virarii banilor necesari finantarii programelor pentru bolnavii de SIDA, au fost perioade in care medicamentele nu au sosit la timp. Pe langa medicamentele achizitionate prin programele finantate de statul roman, la acest spital au fost donate de catre Ambasada Austriei, in acest an, de patru ori, importante cantitati de antiretrovirale. Numai ultimele doua donatii au fost in valoare totala de 26.000 de dolari. Medicamentele sunt folosite pentru tratamentul copiilor din toata Moldova care se afla in evidentele spitalului. Retrovir, cel mai puternic si eficace medicament folosit in Vest, costa aproximativ cinci milioane de lei un flacon si ofera bolnavilor posibilitatea sa duca o viata aproape normala. Acest tratament nu vindeca SIDA, dar asigura rezistenta la infectii a organismului afectat si este mult mai ieftin decat spitalizarea bolnavului.
Cristian DONOSE
In acest an, doar trei copii bolnavi isi petrec sarbatorile in sectia HIV - SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase. "Ceilalti copii au fost externati si au primit medicatia necesara, ei putand urma tratamentul acasa. Cei ramasi sunt in stare mai grava si necesita spitalizare in sectia de terapie inten