•Plugusorul sau uratul cu plugul
Urare traditionala la romani in preajma Anului Nou, plugusorul a pastrat scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar. El e intotdeauna insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevarat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai usor de purtat sau de buhaiul care imita sunetul scos de boi. Textul plugusorului si-a pierdut astazi caracterul de incantatie magica. Recitata intr-un ritm vioi, urarea devine tot mai vesela, mai optimista, pe masura ce se apropie de sfarsit.
•Umblatul cu Ursul
Spre deosebire de Capra, aceasta datina e intalnita doar in Moldova, de Anul Nou. S-a avansat chiar ipoteza ca la originea ei s-ar afla un cult traco-getic. Ursul este intruchipat de un flacau, purtand pe cap si umeri blana unui animal ucis, impodobita in dreptul urechilor cu ciucuri rosii. Alteori masca este mai simpla: capul ursului se confectioneaza dintr-un schelet de lemn acoperit cu o bucata de blana, iar trupul dintr-o panza solida astfel ornata incat sa sugereze perii maronii caracteristici. Masca este condusa de un "ursar", insotita de muzicanti si urmata, adesea, de un intreg alai de personaje ( printre care se poate afla un copil cu rolul "puiului de urs"). Atatat de ursar ("Joaca bine, mai Martine/Ca-ti dau paine cu masline" ), in rapaitul tobelor sau melodia fluierului, tinandu-si echilibrul cu ajutorul unui ciomag, masca mormaie si imita pasii leganati si sacadati ai ursului, izbind puternic pamantul cu talpile. Jocul sau trebuie sa fi avut la origine rolul de a purifica si fertiliza solul in noul an. Reprezentatia se incheie cu obisnuitele urari adresate asistentei.
•Vasilica
Obicei atestat numai in regiunile locuite de tigani si specific acestei etnii, Vasilica consta in purtarea din casa in casa