Anul recent incheiat a fost martorul inceputului unei revigorari in ceea ce priveste expozitiile de fotografie. Printre cele mai marcante evenimente in acest sens au fost expozitiile de grup pe care le-am comentat la vremea respectiva: 18 fotografi (vezi Observator cultural nr. 14), Alter-Image (Observator cultural 20), Solitudine (Observator cultural 29), TIAV 2000 (Observator cultural 32 si 39), Foto Media 2000 (Observator cultural 42) si Press Chech Photo (Observator cultural 36). Acestea au fost cele mai concentrate momente ale anului spre a vizualiza ce se intimpla in fotografia contemporana, momente care se datoreaza unor remarcabile eforturi colective.
Expozitiile personale ale artistilor romani – dintre care au iesit in evidenta Aurora Dediu la Fotogaleria GAD, Gaspar Torok la Cercul Militar, Stefan Cozma la Institutul Goethe, Laura Dobre la Palatul Mogosoaia – au fost cit se poate de interesante, dezvaluind importante trepte ale evolutiei artistice, dar ele nu s-au constituit totusi in evenimente majore. Unul dintre motivele pentru care expozitiile personale nu s-au impus in 2000 este ca majoritatea fotografilor activi sint angajati in fotografia de publicitate, moda sau presa cotidiana (arii care le pot asigura existenta materiala), nemaigasind timp, energie si motivare pentru angrenarea in proiecte mai ample care sa presupuna articularea unei viziuni artistice.
Un exemplu de ce se poate face in acest sens ne-a oferit Institutul Francez, care a fost printre cei mai activi promotori ai fotografiei artistice, gazduind expozitii remarcabile aproape in fiecare luna. Dintre acestea, cele mai inchegate si mai originale, reusind sa vizualizeze o intelegere speciala a diverselor subiecte, au fost: Klavdi Sluban – Balkan Transit (Observator cultural 6 si 25), Bogdan Konopka – Orase invizibile (Observator cultural 16), Antoine Schneck – Tiganii din