Publicatiile literare din Italia, de o foarte mare diversitate, incearca sa acopere mai multe nivele de receptare. Exista reviste pentru cititorii avizati si reviste destinate unui public mediu, unde sint recenzate bestseller-uri si ceea ce sintem obisnuiti sa numim paraliteratura. Surprinzatoare sint revistele exclusiv despre poezie, exclusiv despre proza sau consacrate analizei operele unor scriitori din alte literaturi decit cea italiana.
L’Indice dei libri del mese este o publicatie lunara torineza consacrata ultimelor aparitii editoriale. Imprimata in aceleasi conditii grafice in care se tiparesc ziarele, in alb–negru, cu discrete chenare si titluri de culoare albastra, revista este riguros structurata: primele aproximativ 20 de pagini sint dedicate literaturii, apoi, pe spatii mai reduse, urmeaza rubrici precum: Istorie, Stiinte, Politica, Antropologie, Filozofie, Psihanaliza, Religie, Muzica, Film, totul in 56 de pagini.
In numarul 12 din decembrie 2000, unul dintre cele mai pertinente articole prezinta citeva studii despre literatura italiana din secolul XX. Autorul se opreste mai degraba asupra criteriilor de clasificare si asupra conceptelor necesare unei judecati obiective asupra fenomenului literar: durata literara a unui secol, conceptul de “roman clasic al secolului XX“
(exemplele citate sint D’Annunzio, Pirandello, Ungaretti).
Intr-un alt articol din L’Indice dei libri del mese e prezentata Vita di un uomo. Viaggi e lezioni de Giuseppe Ungaretti (Mondadori, Milano, 2000), o culegere de proze de calatorie si conferinte, primele fiind considerate de autorul recenziei poeme in proza. O noua aparitie editoriala este si traducerea dupa The Golden Spur de Dawn Powell (1962), roman comparabil cu Lolita lui Vladimir Nabokov. Insa in acest caz este vorba despre o naratoare care scrie un jurnal, ducind o viata dubla, lasind