Dupa ce si-a ales o noua conducere, la nivel national, si dupa ce a trecut, cu bine, in noul mileniu, Romania se pregateste sa porneasca inca o data pe drumul reformei. In ultimii unsprezece ani, despre fiecare inceput de an s-a spus ca se asteapta ceva mai mult, economia romaneasca sa mearga mai bine, romanul sa fie privit de europeni asa cum trebuie si multe alte planuri care, de fiecare data au esuat lamentabil. Fata de precedentele inceputuri de an de dupa 1990, 2001 pare a fi, de departe, cel mai dificil. Bugetul de stat este mai secatuit ca oricand, economia o duce mai prost ca niciodata, iar Europa ne priveste din ce in ce mai plina de scepticism.
Datoriile Romaniei au crescut simtitor, caci numai catre populatie, asa numita datorie publica, statul datoreaza peste 20.000 de miliarde de lei, din vanzarile de certificate de trezorerie. In ceea ce priveste datoriile externe, situatia este cu mult mai complicata. In plina campaniie electorala, fostii guvernanti justificau afacerile proaste pe care le-au facut invocand motive puerile. Asa a fost motivata vanzarea mai mult decat in pierdere a Romtelecom, pe 400 de milioane de dolari, dupa ce statul roman investise in societatea nationala de telecomunicatii o suma dubla. Prin comparatie, Ungaria a vandut principalul operator de telefonie fixa in 1991 pe 1,5 miliarde de dolari, iar Cehia a anuntat un pret asemanator, privatizarea operatoruluii ceh urmand a fi finalizata in acest an. S-a spus, la finele anului trecut, ca Romtelecom a fost vanduta pe bani putini pentru ca Romania avea de platit o rata scadenta a datoriei externe, iar singura sursa de bani, la acea vreme, o reprezenta vanzarea companiei nationale de telefoane.
In actuala criza economica, o situatie similara se poate inregistra la un alt colos, care, ca si Romtelecom, merge foarte bine si aduce un profit apreciabil. SNP Pet