Dupa cum se stie, fiecare inceput de an este marcat de o scadere semnificativa a consumului populatiei. Explicatia este foarte simpla, mai ales in cazul unei economii in mare suferinta: efortul financiar facut cu ocazia sarbatorilor de iarna se resimte, golind buzunarele mult prea subtiri ale romanilor. Acestia vor avea parte, la inceput de nou mileniu, de un cadou mai putin asteptat, constand intr-un val de scumpiri consistent. Majorarile preturilor la carburanti isi vor face simtit efectul abia in aceasta luna, in special la produsele alimentare de baza. In luna decembrie a anului trecut, Petrom a operat doua scumpiri succesive ale combustibililor, primul val atingand toti benzinarii, iar cel de-al doilea numai statiile Peco, pentru ca preturile sa fie egale cu cele ale benzinarilor particulari.
Inca de la sfarsitul anului trecut, producatorii de carne au anuntat ca ianuarie va fi o luna a scumpirilor, preturile fiind tinute cat de cat in frau datorita volumul mare de vanzari inregistrat la finele oricarui an. Inevitabilul deja a inceput sa se produca, insa riscul e foarte mare: comerciantii vor ramane cu galantarele pline, iar romanii vor privi cu jind la produsele pe cale sa se altereze. Aceasta situatie nu este valabila numai in cazul carnii si a produselor din carne, caci painea deja s-a scumpit, iar laptele va cunoaste si el o majorare de cel putin 7%. O paine de jumatate de kilogram costa in prezent 5.500 - 6.000 de lei, iar cea de un sfert de kilogram se vinde cu 2.500 - 3.000 de lei. Laptele la punga este ceva mai ieftin decat cel ambalat la cutie, care a trecut de 20.000 de lei.
Acestea sunt primele preturi cu care au avut de-a face romanii in noul mileniu, iar experienta din anii precedenti ne face sa banuim ca nu vor fi in nici un caz ultimele. Sezonul scumpirilor bate la usa, insa procentajul celor care vor reusi sa desch