Hepatita C Desi numarul persoanelor internate cu suspiciunea de hepatita A si a cazurilor confirmate de analizele de laborator a cunoscut o crestere destul de mare in lunile octombrie si noiembrie, specialistii Directiei de Sanatate Publica Iasi considera ca nu se poate afirma ca este epidemie si nu a fost depistat nici un focar de boala. "Analizand evolutia morbiditatii (n.r.- numar de cazuri noi de imbolnavire) in functie de data debutului, se observa ca in lunile august si septembrie s-au inregistrat cate 80 de noi cazuri, pentru ca in octombrie sa existe un salt semnificativ, pana la 200 de cazuri (100 in mediul urban si restul in mediul rural) confirmate de hepatita A. Pentru luna noiembrie s-a constatat o tendinta de scadere a evolutiei bolii, tendinta confirmata si in luna decembrie.
Nu poate fi vorba nici de focare, nici de epidemie de hepatita deoarece cazurile sunt din clase diferite, familii diferite, fara nici o legatura intre ele", ne-a declarat dr. Elena Duca din cadrul compartimentului de epidemiologie a Directiei de Sanatate Publica (DSP). Totusi, epidemiologii Directiei de Sanatate Publica avertizeaza ca in perioada sarbatorilor, cu prilejul colindatului si a Plugusorului, deplasarea copiilor din casa in casa putea duce la o eventuala raspandire a bolii. Aceasta ipoteza va fi confirmata sau infirmata abia dupa reinceperea cursurilor, cu ocazia controalelor facute de medicii din reteaua scolara. Comparativ cu ceilalti ani, numarul cazurilor de hepatita virala de tip A, cunoscuta si drept "boala mainilor murdare", este mai mare de 2,5 ori dar nu trebuie uitat faptul ca, in ultimii sase ani, morbiditatea a scazut continuu, in 1999 avand valorile cele mai reduse.
Este o boala infectioasa cu o sezonalitate recunoscuta, cu valori crescute ale morbiditatii in lunile de toamna si o evolutie ciclica multianuala, cu oscilatii max