Adrian NastaseGuvernul Nastase si-a indeplinit una din primele promisiuni facute alegatorilor inaintea scrutinului din noiembrie 2000: desfiintarea Fondului Proprietatii de Stat. In opinia actualilor guvernanti (dar nu numai a lor) cel putin in ultimii ani afacerile (a se intelege aici vanzarile) facute de FPS au fost din ce in ce mai proaste, iar rezultatele se vad in activitatea unor societati privatizate in ultima vreme. FPS a fost desfiintat insa numai cu numele, caci institutia isi gaseste un vrednic mostenitor in Autoritatea Nationala de Privatizare. In mod curios, initialele actualei denumiri, ANP, sunt similare cu prima titulatura purtata de institutia care coordoneaza privatizarea in Romania, infiintata in 1992: Agentia Nationala de Privatizare.
Primul ANP a fost infiintat tot pe vremea cand PDSR (care in acea perioada se chema insa FDSN) se afla la guvernare, astfel ca decizia noului Guvern pare a confirma nostalgiile unor fosti si actuali guvernanti. Chiar daca FPS a fost desfiintat, aceeasi structura va ramane si in continuare, cu o alta titulatura insa si, foarte posibil, cu o parte a personalului de conducere modificata. Dupa cum se stie, conducerea FPS a fost dintotdeauna o functie politica, iar Radu Sarbu, ultimul presedinte taranist al Fondului, a fost in permanenta atacat de pedeseristi, totul culminand cu blocada privatizarii de la finele anului trecut. Daca primul ANP a luat fiinta in 1992, rezultatele fiind cele cunoscute, al doilea ANP s-a nascut o data cu mileniul al treilea, avand drept sarcina principala finalizarea privatizarii din Romania.
Va fi interesant de urmarit reactia adversarilor inversunati ai FPS (care nu sunt putini) vizavi de aceasta situatie. Se anunta la fel de interesant de urmarit ce va fi acest nou ANP, cum va fi structurat, organizat si cine il va conduce. Pana in prezent, guvernantii nu au c