Ioan Muresan Alegerile generale din noiembrie au bulversat intreg sistemul contopist al Romaniei. Legati mai mult sau mai putin de un partid, functionarii si-au dat seama ca mai important este locul ocupat in prezent, astfel ca s-au declansat adevarate lupte pentru pastrarea functiilor. Dupa apele tulburi din decembrie, ianuarie pare a fi perioada in care vor fi detonate toate bombele, unele din ele parand a avea efect intarziat. Noii guvernanti deja si-au anuntat intentia de a reduce cu 30% aparatul birocratic din ministere sau alte structuri auxiliare, care pana in prezent au beneficiat de avantajele unui loc caldut.
Sperantele contopistilor se leaga de o serie de declaratii ale premierului Adrian Nastase, potrivit carora nu se urmareste o noua politizare a functiilor publice, prioritate avand de data aceasta competenta. De aceea nu surprinde pozitia functionarilor din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, pe care fostul ministru Ioan Muresan i-a acuzat ca au tradat interesele partidului, migrand in bloc catre actuala putere. Aceasta miscare i-a dat insa posibilitatea lui Muresan sa se apere, din declaratiile sale reiesind faptul ca in ultimele luni nu s-a mai putut lucra cum trebuie la minister din cauza presiunilor facute de pedeseristi asupra functionarilor. Promisiunea unei slujbe bune in continuare a fost mai mare decat dragostea de partid, astfel ca Muresan s-a trezit cu buza umflata si cu "tradarea", dupa spusele lui, in buzunar.
Functiile din ministere, cautate si rascautate, nu sunt insa singurele care prezinta un interes maxim. In teritoriu, numeroasele directii sau servicii subordonate unor institutii ale statului deja sunt in plina fierbere, iar intrebarea pe care si-o pun directorii sau inspectorii sefi este una singura: ma schimba sau nu? Unii, mai norocosi, au deja mandatul urmator in buzunar, in vreme ce altii, mai