Viorel Tanase•Pana la urma au jurat •Proaspetii functionari publici nu primesc al treisprezecelea salariu
Dupa ce 100 de salariati ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) au refuzat vineri sa depuna juramantul prin care urmau sa devina functionari publici, luni, majoritatea a acceptat aceasta formalitate. Motivul principal al refuzului initial a fost acela ca aproape nici unul dintre angajati nu stie cu exactitate care sunt drepturile si obligatiile pe care le vor avea prin primirea acestui nou statut. In majoritate, salariatii au semnat juramantul (n.r. - 157 din 179 angajati cati sunt in schema de personal a DSP), in schimb au fost anuntati ca nu vor primi al treisprezecelea salariu si nici acel procent de 2% cuvenit, datorita lipsei fondurilor necesare.
"Vom solicita Ministerului Sanatatii sa faca precizari suplimentare in vederea definirii clare a statutului cadrelor medicale devenite functionari publici precum si grila de salarizare, pentru a sti cu exactitate care este statutul nostru", a precizat Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi. De asemenea, Directia de Sanatate Publica intentioneaza ca in colaborare cu Colegiul Medicilor sa inainteze un memoriu catre Ministerul Sanatatii prin care sa solicite lamuriri asupra viitorului cadrelor medicale care devin functionari publici. "Vrem sa stim ce se va intampla daca, de exemplu, dupa cinci ani ca functionar public vom mai putea profesa ca si cadre medicale", a precizat dr. Elena Barhala, director adjunct al DSP.
Precizam ca dupa cinci ani in care un cadru medical nu profeseaza pierde acest drept. La randul sau, dr. Petru Scripcariu, directorul DSP, a precizat ca "depunerea juramantului de functionar public este o etapa esentiala in formarea corpului functionarilor, parte esentiala intr-un stat democratic. Deocamdata, cei care au depus juramantul desfasoara exact aceeasi activ