Taraful celor treisprezece haiduci din Clejani.
Sprijinit intr-un baston elegant, imbracat in sacou rosu, cu palaria trasa pe frunte, batranul lautar urca pe scena. "Zice" o balada, se-nveseleste brusc si dantuieste un pic, iar apoi trece la "smecheria" lui preferata: vioara tresare prelung, incinsa nu de arcus, ci de o sfoara ce porneste dintre corzi si se desira, se desira, in vreme ce batranul acopera cu privirea sala, mandru ca un iluzionist ce asteapta reactia publicului. La cei 77 de ani ai sai, Niculae Neacsu stie ca sunetul asta tanguit, care vine parca de secole, aducand cu el parfumul stravechilor lautari, a uimit si a pus pe jar spectatorii din toate colturile lumii, pe unde a trecut Taraful haiducilor, fie ca a fost vorba de Rio de Janeiro, de Osaka, Tokio, de New York, Las Vegas sau de intreaga Europa.
Dupa ce au colindat pe patru continente, genialii lautari din Clejani au revenit acasa in decembrie 2000 (la invitatia Asociatiei Culturale Franceze "Magny"), pentru o serie de concerte incununate cu un mare succes. Vreme de zece ani, "haiducii" n-au mai cantat in tara. Zece ani in care taraful de tigani, aproape anonim in Romania, a devenit un nume sonor in muzica internationala, a editat trei Cd-uri foarte bine primite, a concertat la Festivalul de jazz de la Montreaux, la Opera din Paris, a fost invitat de Yehudi Menuhin sa il acompanieze in concerte, a imprimat alaturi de apreciatul grup american de jazz Kronos Quartet, a defilat in 1999, la Paris, intr-o prezentare de moda a designerului Yohji Yamamoto si a aparut recent in filmul "The Man Who Cried", alaturi de Johnny Depp, John Turturro si Christina Ricci.
"Oamenii astia te fac sa simti ca traiesti"
"Partea tiganeasca a Clejanului, sat aflat la 60 km de Bucuresti, in judetul Giurgiu, musteste de muzicanti si de tarafuri ce canta la nunti, botezuri, petreceri,