Thomas C. SCHELLING
Strategia conflictului
Traducere de Elena Burlacu si Ruxandra Toma, Editura Integral, Bucuresti, 2000, 319 p., f.p.
Cu siguranta destinul cartii lui Schelling nu va fi niciodata acela de a se prafui pe rafturile unei arhive, scoasa din circulatie pentru ca ideile ei nu mai sint valide sau tema nu mai prezinta interes. Succesul acestei carti este garantat de caracterul etern valabil si general uman al temei sale: conflictul.
Aparuta in 1960, Strategia conflictului a cunoscut numeroase reeditari, iar aceasta editie in limba romana (publicata cu sprijinul Institutului pentru o Societate Deschisa) reprezinta traducerea celei de-a cincisprezecea retipariri, din 1995.
Demontind si explicind mecanismele conflictului cu ajutorul instrumentelor matematice oferite de teoria jocurilor, Schelling contribuie la fundamentarea unui domeniu interdisciplinar numit „teoria negocierii“, „teoria conflictului“ sau „teoria strategiei“, in care se intilnesc mai multe stiinte pentru ca domeniul conflictului insusi nu vizeaza numai politica interna sau internationala, ci si viata sociala, afacerile, viata personala si de familie. In prefata la editia din 1980 (inclusa si in volumul de fata), autorul isi expune intentia de a demonstra ca „o teorie elementara“ care intersecteaza domeniile economiei, sociologiei si politologiei, chiar si pe cele ale dreptului si filozofiei si probabil ale antropologiei poate fi utila nu numai teoreticenilor ci si persoanelor ce se confrunta cu probleme practice.
In cele patru capitole si trei anexe, studiul lui Schelling abordeaza diverse forme de conflict, cu exemple din arii variate, de la politica internationala la situatii concrete din viata de zi cu zi, resurse inepuizabile de momente conflictuale (relatia cu vecinul sau relatia soferilor cu partenerii de trafic).
Pe