Romania are nevoie urgenta de o noua generatie de oameni politici. De o generatie tanara. Cei mai in varsta dintre politicienii romani s-au retras sau sunt pe cale de a se retrage. Diaconescu, Galbeni, Quintus isi fac bilantul activitatii politice din ultimii zece ani. Iliescu si altii inca mai rezista pe baricade, dar nici ei nu mai au mult pana a-si lansa cantecul de lebada.
Generatia de mijloc a penetrat toate structurile puterii. Nu foarte diferiti de cei dinainte, acestia au macar meritul de a se misca mai repede. Din nefericire, ei demonstreaza pe zi ce trece ca sunt doar un experiment nereusit al tranzitiei romanesti.
Parca pentru a veni in intampinarea asteptarilor romanilor, Institutul European din Iasi, cu sprijinul Comunitatii Europene, a initiat proiectul "Parlamentul Tineretului".
Proiectul se desfasoara pe parcursul anului 2001 si isi propune sa stimuleze participarea politica si civila a tinerilor ieseni, precum si familiarizarea acestora cu principiile si practicile democratice. Presa, organizatiile neguvernamentale, cetatenii vor contribui la constituirea agendei de lucru a Parlamentului Tineretului semnaland evenimentele, problemele si initiativele de importanta deosebita pentru comunitatea locala.
In exercitiul functiunii, Parlamentul Tineretului va defini si va aplica pragmatic conceptul de reactie comunitara. Pornind de la tipul de mentalitate autohton si nivelul culturii civice si politice existente, proiectul doreste sa stimuleze implicarea tinerilor intr-un amplu proces de practica democratica.
Proiectul "Parlamentul Tineretului" este justificat de insusi tabloul actual al societatii romanesti, caracterizat, printre altele, de nivelul scazut al culturii civice si politice a populatiei, de lipsa de transparenta in activitatea administratiei publice locale, de apatia ingrijoratoare a multor tineri, combinata