Istoria in halate albeScoala de medicina din Cluj- Evocari ale unor timpuri marete, cand intelectualilor nu le era rusine sa fie si patrioti -Interviu cu prof. dr. Ioan Puscas Cati dintre noi pot spune, oare, ca stiu cu adevarat istoria Romaniei din secolul al Xx-lea? Mai ales evenimentele petrecute...
Istoria in halate albeScoala de medicina din Cluj- Evocari ale unor timpuri marete, cand intelectualilor nu le era rusine sa fie si patrioti -Interviu cu prof. dr. Ioan Puscas Cati dintre noi pot spune, oare, ca stiu cu adevarat istoria Romaniei din secolul al Xx-lea? Mai ales evenimentele petrecute dupa Marea Unire de la 1918? Cati isi amintesc de personalitatile culturale si stiintifice care au creat de fapt Romania moderna? Inchinandu-ne tot mai mult la valorile culturii occidentale, cuprinsi de pesimism, umiliti de saracie, dezgustati de peisajul politic, cultural si moral, tindem tot mai des sa omitem valorile autohtone. Ne confruntam cu un val general de subestimare a potentialului si chiar a realizarilor efective ale acestui popor. Si totusi, in pofida curentului general de scepticism, Romania a fost, si indraznim sa afirmam ca mai este, o tara cu un potential creator exceptional.
Istoria ultimului secol s-a mai confruntat cu asemenea momente de cumpana, in care viitorul, identitatea noastra ca natie au fost puse la indoiala. In toate aceste momente, insa, au existat personalitati care, cu patriotismul, cu forta lor morala si, nu in ultimul rand, intelectuala, au reusit sa ne impuna ca natie. Multi din acesti oameni extraordinari au fost minimalizati si redusi la tacere de catre regimul de represiune comunist, fiind apoi inghititi de uitare. O uitare care ne vaduveste de cateva date esentiale despre valoarea noastra ca popor.
Prin acest articol, urmarim sa redam un fragment de istorie romaneasca contemporana, descifrat prin prisma uneia din