•Cresc Nastase si Basescu, scade Vadim
Dupa o pauza de vreo doua luni, sondajele de opinie revin in actualitate. Desi, prin puzderia de date amalgamate (si, de multe ori, in flagranta contradictie cu realitatea), pe care institutele de sondare le-au prezentat populatiei, rezultatele anchetelor au inceput sa fie privite cu circumspectie din toate partile, ele raman un rau necesar, pentru ca refac schita probabila a unui univers al starilor de fapt. Tocmai de aceea, un sondaj nu trebuie crezut ci doar interpretat.
Ultima cercetare sociologica s-a realizat, in luna ianuarie 2001, pe un esantion reprezentativ la nivel national. Un capitol important al sondajului a facut referire la cota de incredere de care se bucura personalitatile publice. Din datele culese au iesit la iveala cateva lucruri interesante.
In primul rand, se confirma ipoteza ca, in prima perioada a unui nou mandat, romanii se anunta profund "guvernamentali". Desi, inca din primele luni ale guvernarii, noua Putere (fie ea de stanga ori de dreapta) are grija de a nu mai respecta aproape nimic din promisiunile lansate cu un ton atat de sincer in campaniile electorale, alegatorii continua sa-i acorde girul inca o buna bucata de timp. De regula, cam doi ani. Pe urma, electoratul se transforma din tovaras in adversar.
Multe dintre promisiunile PDSR se dovedesc, in acest moment, simple gogomanii. Micsorarea TVA la produsele alimentare de prima necesitate, diminuarea preturilor serviciilor publice, cresterea salariilor bugetarilor, gratuitatea internetului (sic!) etc. apar deja drept fantasmele unor creiere prea infierbantate de mirosul ciolanului. Cu toate acestea, cetatenii sunt de partea Cabinetului Adrian Nastase. Daca in noiembrie 2000, credibilitatea viitorului premier era de circa 35%, acum ea a ajuns la cota de 62% (in decembrie 2000 - 53%). Probabil, in decurs de mai