Privatizare finalizata la Cotnari
•Salariatii detin 99,79% din actiunile societatii, restul apartinand directorului general •Chiar daca situatia societatii a fost clarificata, ramane in continuare problema proprietarilor de pamant de la fostul IAS, care nu au inca titluri de proprietate •Salariatii mai au de achitat noua miliarde lei pana la sfarsitul anului 2002
Cotnari SA este singura fosta intreprindere agricola de stat (IAS) privatizata din judetul Iasi. Salariatii societatii au intrat in posesia pachetului majoritar de actiuni in urma unei majorari de capital social, achizitionand 35% din actiuni de la fostul FPS, dupa care au cumparat intregul pachet de actiuni detinut de SIF Moldova. La finele anului trecut, din Cotnari SA s-a desprins SC Deleni, cu un capital social de sase miliarde lei, actiunile acestei noi societati constituind cota parte pe care statul roman o mai detinea la SC Cotnari SA. In aceste conditii, salariatii au ramas singurii actionari ai societatii, 99,79% fiind detinute de PAS, iar 0,21% de catre directorul general Neculai Carja.
"Initiativa acestei divizari a apartinut sindicatului si federatiei sindicale la care acesta este afiliat, respectiv Agrostar. Principalul motiv l-a constituit faptul ca noua SC Deleni SA are un profil zootehnic, iar amestecarea obiectelor de activitate ar fi fost un impediment pentru bunul mers al lucrurilor. Noua societate nu are datorii, iar Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a preluat-o xcuratax. In plus, exista aproximativ un miliard de lei la dispozitia PAS, care provine din fondurile stranse de salariatii de la Cotnari in vederea derularii procesului de privatizare", a declarat liderul de sindicat Constantin Niagu.
Acesta a fost reconfirmat, joi, in aceasta functie, pentru inca un mandat de patru ani.
Pasii privatizarii
La