Luni, 5 februarie 2001, au inceput negocierile privind fuziunea dintre Partidul Social Democrat Roman - condus de Alexandru Athanasiu - si Partidul Democratiei Sociale din Romania - condus de Adrian Nastase. Stanga politica romaneasca pare a fi inteles mult mai repede decat dreapta ca unirea face puterea. Pentru a afla mai multe amanunte despre eveniment, l-am contactat pe liderul filialei iesene a PSDR, Gabriel Surdu.
Rep.: Unii membri de marca ai Partidului Democratiei Sociale din Romania considera aparitia Partidului Social Democrat drept cel mai important eveniment politic al anului 2001. Impartasiti aceasta opinie? De ce?
G.S.: Cu siguranta, constituirea Partidului Social Democrat este un proiect dintre cele mai indraznete. Ca in orice demers politic ambitios, si mai ales in cele care ies din tiparele obisnuite, alaturi de sansele de reusita exista si riscul esecului, dar, pentru ca indraznetii inving intotdeauna, eu cred in succesul acestui proiect. Inca de anul trecut, am inceput sa punem bazele viitoarei fuziuni dintre PDSR si PSDR cu foarte multa responsabilitate, pentru a prelua tot ce este mai bun de la fiecare in parte. Partidul Social Democrat se va naste in zona social-democratiei traditionale si va milita, inca de la inceput, pentru egalitatea de sanse intre membrii unei societati. Vreau sa adaug ca aparitia PSD se bucura de sprijinul imensei majoritati a membrilor Partidului Social Democrat Roman, de vreme ce, in septembrie 2000, Consiliul National al PSDR si-a dat acordul, in unanimitate, pentru viitoarea fuziune. Cu exceptia Congresului, Consiliul National este cel mai inalt for statutar al partidului.
Rep.: Care sunt atuurile cu care se prezinta partidul din care faceti parte la negocierile de fuziune dintre PDSR si PSDR?
G.S.: Desi suntem un partid mai mic decat formatiunea lui Adrian Nastase, mai putin dotat