•Imprumuturile s-ar putea face prin emiterea de actiuni si obligatiuni, societatile urmand sa plateasca dividende vreme de 20-30 de ani
Procesul de privatizare din Romania, in ultimii ani, a suferit mai ales din punctul de vedere al modalitatii in care s-au facut vanzarile. Metoda mai des uzitata a fost cea a licitatiei cu strigare, rezultatele astfel obtinute fiind dintre cele mai proaste. Cum toate firmele romanesti scoase la vanzare au foarte mari datorii, ele nu mai sunt deloc atractive. Deci preturile de vanzare nu pot fi mari, pentru ca, pe langa plata actiunilor, cumparatorul trebuie sa achite si datoriile, care de multe ori depasesc valoarea capitalului social al firmei vandute.
"Trebuie operate unele modificari si sa se renunte la vanzarile de pachete majoritare de actiuni pe piata de capital. Aceasta este foarte importanta, dar pentru actiunile deja privatizate", considera Ioana Dornescu, directorul sucursalei regionale Nord Est a Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) Iasi.
Seful APAPS Iasi este de parere ca societatile care sunt in faliment si-ar putea majora capitalul social prin emisiuni de actiuni si obligatiuni catre populatie, cu o perioada de plata a dividendelor de pana la 20-30 de ani. Aceasta ar constitui o buna modalitate de recapitalizare a societatilor care au mari probleme financiare.
"Sistemul era fiabil, binecunoscut de catre populatie si practicat in mod curent de firme in perioada interbelica. Salariatii APAPS ar putea supraveghea reinstaurarea acestui sistem de finantare si monitorizarea lui pe viitor. Privatizarea pe piata de capital nu este in acest moment potrivita decat pentru actiuni de pana la 5%, deoarece nu se face un contract si nu se prevad clauze de protectie pentru salariati, active si obiectul de activitate", mai spune Ioana Dornescu.
Ultima