•Desi sistemul de irigatii cuprinde o arie de 44.000 de hectare, el este operational numai pe 6.808 hectare •Solutia o poate constitui achizitionarea unor instalatii de irigat mobile, pentru a se putea face fata deficitului de apa din sol
Seceta care a afectat extrem de puternic campania agricola de anul trecut isi face simtita prezenta si in 2000. Desi este iarna, iar precipitatiile ar trebui sa asigure necesarul de apa, solul prezinta un deficit de apa ingrijorator.
"Speram ca aversele care au cazut in ultimele zile sa ne ajute, pentru a putea incepe in conditii optime campania agricola de primavara. In orice caz, la ora actuala inca ne confruntam cu un deficit de apa in sol. Pentru ca situatia sa se remedieze cat de cat, ar fi nevoie, lunar, de cantitati de aproximativ 25-30 de litri de ploaie pe metrul patrat", a precizat directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi, Neculai Olariu.
Chiar daca sistemul de irigatii al judetului cuprinde o arie de 44.000 de hectare, la ora actuala acesta este functionabil numai pentru 6.808 hectare, adica ceva mai mult de 15% din suprafata totala. Situatia este destul de complicata, mai ales ca in multe cazuri vinovati de inoperabilitatea sistemului de irigatii se fac chiar cei care si-au primit pamanturile inapoi si care au vandut instalatiile la fier vechi.
"Daca se va investi in lucrari de echipamente procurate de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF), este posibil ca suprafetele de teren care pot fi irigate sa creasca. SNIF a demarat un program in acest sens, furnizand echipamente moderne, pentru care a facut solicitari si Directia Agricola Iasi", a mai spus Olariu. Programul a fost initiat de SNIF in 1998, sub titulatura Romag '98, insa in cei doi ani nu a sosit la Iasi nici un utilaj sau echipament printr-un astfel de