•21 de copii din clasa I-a B a Scolii nr. 15 au prezentat simptome foarte usoare caracteristice unei toxiinfectii alimentare •Acestia, impreuna cu invatatoarea, au mancat niste "roseuri", cu ocazia zilei de nastere a unui copil •Datele obtinute in urma analizelor de laborator nu au evidentiat nici un germene care ar fi putut declansa o toxiinfectie alimentara •Toti copiii se simt bine si nu s-a impus internarea lor in spital
In urma cu o saptamana, 29 de elevi din clasa I-a B a Scolii generale nr. 15 din Iasi au sarbatorit ziua unui coleg, majoritatea dintre copii simtindu-se rau dupa ce au servit din prajiturile aduse de parintii aniversatului. "In pauza de la ora 10.00, copiii au fost serviti cu roseuri si bezele, iar la aproximativ 30 de minute au aparut primele simptome caracteristice unei toxiinfectii alimentare. In prima zi, 15 copii au avut dureri abdominale, greturi, au vomat, cinci au avut scaune diareice si alti trei febra mare. A doua zi, lista celor cu probleme a mai crescut cu trei copii, iar a treia zi si invatatoarea s-a simtit rau", ne-a declarat dr. Mariana Barbu, seful compartimentului Igiena Scolarului din cadrul Directiei de Sanatate Publica.
Copiii s-au prezentat la medicul de familie si au primit tratamentul corespunzator, toti revenindu-si complet. In urma anchetei declansate imediat, s-a descoperit ca prajiturile fusesera cumparate de la SC Mecur Mary SRL si produse de SC Medcom SRl Iasi. Prajiturile, pe baza de albus de ou si crema, erau produse pe 1 februarie si aveau ca termen de valabilitate data de 30 februarie 2001. "Mi se pare curios ca asemenea produse au o valabilitate atat de mare deoarece sunt relativ usor perisabile. Pe 8 februarie au fost preluate probe din unitatea care a comercializat produsele respective, dar toate analizele de laborator (care au fost repetate de cateva ori) nu au evidentiat nici un ge