Oamenii se distrează şi ei cum pot. Dar cînd se distrează făcînd politică, rezultatele pot fi surprinzătoare.
De ani de zile, are loc în luna ianuarie la Davos (Elveţia) întîlnirea competenţelor recunoscute în domeniul economic. Fără să ia nici o decizie, pentru că n-ar avea abilitatea să o facă, the fat cats ai umanităţii lansează prognozele şi liniile directoare ale economiei mondiale pentru anul respectiv. An de an, previziunile lor se îndeplinesc matematic (mai ales cele negre).
În ianuarie 2001 - premieră! Exact în aceeaşi perioadă cu Forumul de la Davos, contestatarii "globalizării" şi luptătorii contra capitalismului au ţinut la rîndul lor un Forum (social, de data aceasta) în oraşul brazilian Porto Alegre: i-a invitat primarul comunist al metropolei braziliene. Participanţii la noul Forum se ilustraseră pînă acum mai ales prin actele de vandalism din oraşele unde duşmanii lor juraţi (Banca Mondială, OCDE, FMI etc.) îşi ţineau şedinţele, spărgînd pe acolo vitrine, incendiind maşini, rănind poliţişti; întrunindu-se la Porto Alegre, ci au încercat să confere o dimensiune teoretică propriei lor violenţe; rezultatul a fost spectaculos şi aproape vesel, în consonanţă cu numele oraşului-gazdă.
Forumul Davos - o spunem de la început - e foarte departe de a reprezenta întîlnirea unor oameni care să inspire iubire. Pentru a participa, plăteşti organizatorului o sumă enormă; pentru a fi invitat, trebuie ca averea ori influenţa ta politică să fie covîrşitoare; pentru a te ilustra în acest club, trebuie ca intervenţia ta să fi fost strălucită. Iar despre cei care, finalmente, îndeplinesc aceste condiţii (ei sînt Soros, Bill Gates, succesivii miniştri de finanţe ai Statelor Unite) orice se poate spune, numai că ar fi simpatici nu.
"Forumul bogătaşilor", adăpostit într-un decor elveţian feeric, înconjurat de cel mai rafinat şi mai discret l