In cursul acestei saptamani, inspectorii Directiei de Sanatate Publica au continuat verificarea activitatii din macelariile iesene. Din totalul celor 37 de unitati existente in judet, au fost inspectate numai 15 deoarece atatea sunt in activitate. "Restul unitatilor sunt inchise din motive economice sau pentru igienizare. Unitatile verificate, in Pascani si cateva din Iasi, s-au conformat instructiunilor transmise si nu mai produceau carne tocata, conditiile de igiena fiind bune. Vom continua controalele si in cursul saptamanii viitoare", a declarat dr. Cornelia Teodorescu, seful corpului de inspectori de stat.
In urma inspectiilor facute de DSP s-a constatat ca majoritatea agentilor economici se conformeaza instructiunilor prin producerea carnii tocate este permisa numai in fata cumparatorului. Reamintim ca, la inceputul lunii, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in colaborare cu Agentia Nationala Sanitar-Veterinara au elaborat un ordin comun prin care se doreste prevenirea imbolnavirii populatiei prin consum de carne tocata si pasta de mici. Conform ordinului amintit, se interzice producerea, preambalarea si comercializarea de carne tocata in unitati de fabricatie de orice tip (abatoare, fabrici, carmangerii etc). Carnea tocata poate fi produsa numai in unitatile de desfacere, in fata cumparatorului, fiind strict interzisa comercializarea produselor obtinute in alte conditii. Pasta de mici poate fi produsa in unitati de fabricatie autorizate sanitar-veterinar, numai din carne refrigerata, fiind interzisa producerea ei din carne congelata si apoi decongelata. Expunerea si comercializarea pastei de mici in unitatile de desfacere se face numai in stare refrigerata, cu respectarea stricta a termenului de valabilitate.
Cristian DONOSE
In cursul acestei saptamani, inspectorii Directiei de Sanatate Publica au continuat verif