•Investitori strategici vor fi considerati si cumparatorii potenti din Romania •Societatile cu capital de stat vor fi intai pregatite pentru privatizare si abia dupa aceea vandute
Vizita ministrului Autoritatii pentru Privatizare, Ovidiu Musetescu, la Iasi a constituit un bun prilej pentru acesta de a lua contact cu ceea ce se intampla in centrul privatizarii din sase judete ale Moldovei. Prin comparatie cu judetele invecinate, ritmul privatizarii din Iasi a fost ceva mai lent. Astfel ca, aproape o treime din societatile de stat aflate inca in portofoliul Sucursalei regionale Nord Est a Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) sunt din Iasi. Ritmul mai lent se explica prin existenta unui numar ridicat de firme mari, a caror privatizare va fi mai greu de facut.
O noua politica a privatizarii
Noua politica a conducerii APAPS vizeaza "o privatizare facuta si in interes national", dupa cum afirma Ovidiu Musetescu.
In acest context, investitorii romani vor avea parte de acelasi tratament ca si investitorii straini, asa-numitii "investitori strategici". Pana in prezent, atentia a fost indreptata tocmai catre acesti investitori din strainatate, care de multe ori au dovedit rea-credinta.
"Nu trebuie, insa, generalizat acest lucru. Important este sa acordam aceasta egalitate a investitorilor", a mai afirmat ministrul Musetescu.
In opinia actualei conduceri a APAPS, un rol foarte important in procesul de privatizare il vor avea si managerii societatilor care urmeaza sa fie privatizate. Acestia vor trebui sa pregateasca societatile in vederea transferului de proprietate, astfel incat sa nu se mai inregistreze rateuri.
"Prin aceasta, ne indreptam atentia si catre administrarea participatiilor statului. Acest lucru a fost parca uitat de conducerea fostului Fond al Pro