Tara, la judecata taranilor. Costea Al Babii. Fost colectivist in Baragan. "Mai, parlamentarule, judeca, mai: cum sa ai tu 15 milioane pe luna, iar eu, muncitor si batr?n, numai 200.000? Nu mi-ar placea si mie o dulceata, n-as dori si eu un laibar fara petece?". Nascut in vremurile idilice de la incep...
Tara, la judecata taranilor
Costea Al Babii
Fost colectivist in Baragan
"Mai, parlamentarule, judeca, mai: cum sa ai tu 15 milioane pe luna, iar eu, muncitor si batr?n, numai 200.000? Nu mi-ar placea si mie o dulceata, n-as dori si eu un laibar fara petece?"
Nascut in vremurile idilice de la inceputul secolului trecut, adica in 1912, pe cand nu izbucnise fulgeratorul Razboi Balcanic, Constantin Luca din Dorobantu (Calarasi) se bucura inca de sanatate, are memorie buna si nu osteneste sa-si viziteze vecinii. Este asteptat de toti pentru harul sau de povestitor, pentru invatatura si pildele biblice presarate cu elocinta in dialogurile cu credinciosii satului. Ramas orfan "de cu tanar copilas", a fost crescut de bunica dinspre mama, "Baba Maria", de unde i s-a tras numele de Costea al Babii. Marea experienta a vietii sale a fost razboiul, campania din Rusia initiata de Maresalul Antonescu. Fiind mai "sighinas", mai "sfios", a fost repartizat la intendenta, la "coada calului". Asa a avut norocul, de a fi destul de departe de linia intai "ca de aici la Dunare", scapand cu viata din inclestarea de la Cotul Donului. Pe timpul comunistilor a fost colectivist, muncind cu 5 lei pe zi. Zorile democratiei l-au prins ca pe mai toti taranii: in confuzie si teama fata de vremurile noi. Nu i-a trebuit insa prea mult timp sa se adapteze, luand-o inaintea multor tineri cu intelegerea si ramanand neclintit in "postul" de intelept al satului, cu care toata suflarea locala pare a se fi obisnuit.
"Mamaliga molok