Magie cosmica si sarbatori. - Zilele Babelor si Martisorul in Maramures -. In Maramures, Baba Dochia se numeste Odochia. Povestea spune ca este o soacra uracioasa, care-si pune nora la grele incercari: sa-i aduca fragi in februarie, sa spele lana neagra pana va deveni alba, sa aduca apa cu ciurul... D...
Magie cosmica si sarbatori
- Zilele Babelor si Martisorul in Maramures -
In Maramures, Baba Dochia se numeste Odochia. Povestea spune ca este o soacra uracioasa, care-si pune nora la grele incercari: sa-i aduca fragi in februarie, sa spele lana neagra pana va deveni alba, sa aduca apa cu ciurul... Dumnezeu o ajuta pe nora sa implineasca toate canoanele. Vazand cofita cu fragi, Dochia crede ca a venit primavara si pleaca la munte, cu turma de capre, pe 1 Martie. Urcand muntele, incepe sa ploua. Imbracata cu 9 cojoace (in alte legende - cu 12), baba leapada un cojoc, apoi altul, pana ramane imbracata doar in camasa. Dar abia ajunsa in varful muntelui, Dumnezeu da un ger. Baba si caprele ingheata de frig si se prefac in stane de piatra. Prezenta si in alte zone ale tarii, legenda Babei Dochia si-a imprumutat numele unor stanci, asa cum sunt Babele din Bucegi sau Dochia de pe Ceahlau.
In Maramures, Odochia este o divinitate meteorologica, "zana" precipitatiilor dintre iarna si primavara, pe o perioada de 24 de zile: ultimele 12 zile din februarie si primele 12 zile din martie, cand timpul este extrem de capricios. In mentalitatea populara din Maramures, luna februarie trebuie sa sufle (sa bage) un felder (20 kg) de omat printr-o gaura de sfredel, ca sa fie vara buna. Daca luna februarie nu este "tare" in ger si zapada, anul va fi sarac. Speranta e legata deci, de ultimele zile din februarie si de primele zile din martie, cand e bine sa ninga din belsug.
Botezul zilelor
Traditia primelor zile de primavara e pastrata