Cei mai mari consumatori de paine
•Solicitarile firmelor iesene de panificatie pentru graul din rezervele de stat ating aproape o treime din totalul cererilor pe tara •Faina din Iasi este mai scumpa cu 250 de lei la kilogram decat cea din judetele invecinate
Iesenii par a fi cei mai mari consumatori de paine din toata tara. Cel putin asa rezulta din ultima situatie inregistrata la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Doisprezece producatori ieseni de paine au solicitat aproape o treime din cele 50.000 de tone de grau pentru care au existat cereri de la rezervele de stat, din toate judetele tarii.
Avand in vedere seceta de anul trecut, Guvernul a aprobat deblocarea unei cantitati de 100.000 de tone de grau din rezervele de stat, care urma sa acopere necesarul de consum al populatiei pana se va trece la importurile din SUA. Cu toate acestea, pana in prezent s-au inregistrat cereri numai pentru 50.000 de tone de grau, dupa ce toate directiile agricole din teritoriu au depus la Bucuresti, la sediul MAAP, solicitarile din fiecare judet. Dintre toate judetele care au solicitat grau, Iasul s-a dovedit a fi cel mai "infometat", cerand nu mai putin de 15.000 de tone.
"Aceasta cantitate de grau a fost stabilita in functie de cererea celor doisprezece producatori ieseni de paine. Initial, solicitasem numai 10.000 de tone, dupa care am revenit si am mai cerut inca 5.000. Este destul de putin probabil sa ne fie alocata toata aceasta cantitate. Probabil vi se pare mult, dar mai bine cerem mai mult decat mai putin", a spus Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi.
In depozitele unitatilor specializate mai este grau pentru aproximativ doua luni, fara a se apela la rezervele populatiei.
"Consumul este asigurat pent