Dupa alegerile din Republica Moldova, le-am solicitat unor fosti si actuali bursieri basarabeni in Romania sa raspunda la urmatoarele intrebari:
1. Care este reactia ta fata de victoria comunistilor in alegerile din 25 februarie?
2. Care crezi ca trebuie sa fie actiunile tale pentru redresarea democratiei in Republica Moldova?
Iata raspunsurile lor:
Vladimir BULAT
Critic de arta
1. Rezultatul sufragiului din 25 februarie nu a fost deloc o surpriza. Era chiar de asteptat, pentru ca venea oarecum logic dupa derularea evenimentelor social-politice din ultima vreme (si nu numai). In alegerile din martie 1998, aceiasi comunisti ieseau invingatori cu majoritate de voturi. Acum, victoria lor a fost zdrobitoare (in 1999 au acumulat 30% din voturi, in 2001 – peste 50% din voturi).
Acest deznodamint are citeva cauze importante:
a) In ultimul deceniu numai comunistii au functionat ca adevarati politicieni: consecventi, abili, solidari, machiavelici etc.
b) Reprezentantii celorlalte partide sint doar jalnice emanatii ale masinariei comuniste (ale sistemului sovietic comunist); sa ne intelegem: in Basarabia n-am avut niciodata niste constiinte morale, n-au existat „directori de constiinta“ de tipul Vaclav Havel, Adam Michnik sau Dorin Tudoran. Or, lucrul acesta e fundamental necesar pentru constiinta unei societati civile. Fara faruri orbecaim in ceata.
c) Accesul tineretului spre fotoliile Parlamentului este sistematic barat de o gerontocratie conservatoare, despotica si nostalgica.
d) In seara de 10 noiembrie 1989, cind un macel parea inevitabil, generalul de militie Voronin aparea ca un aparatcik charismatic, ca un mediator in confruntarea Binelui cu Raul.
e) Acelasi Voronin, dupa 11 ani, a fost unicul potential candidat la suprema functie in RM, dar functionarea defectuoasa a Parlamentului s