Titlul expozitiei deschise zilele trecute la Galeria Eforie (Atelier 35) – Bus V.S. prietenii – ne lamureste cumva ca biografia si o anume afinitate „de interese“ (cum le place artistilor insisi sa o numeasca) au functionat drept catalizatori ai evenimentului. Prietenii bucuresteni l-au intilnit pe Bus (Cristian Buzneanu) in atmosfera Student Fest-ului din Timisoara si… s-au imprietenit. Au creat apoi, la scurt timp de la absolvire, aceasta formula expozitionala in care figura centrala a afisului se bucura de o prezenta mult mai generoasa. Ceilalti sint identificabili prin numai cite o singura lucrare si, discreti, desi li se poate reprosa o neintelegere a autopromovarii, semneaza, „ca intre prieteni“: Lu Mi (Luminita Mihai), Zorg (George Vasilache), (Dan) Horja, Gili M. (Virgilius Mocanu), Matei (Caltia), Roman (Tolici), Mark (Bortun) – din Bucuresti – si timisorenii Dan Toma, Claus Toma, Barna Fésüs si Adrian Sandu.
Absolvent al Facultatii de Arte Plastice a Universitatii de Vest (promotia 1998, clasa prof. Romul Nutiu), Cristian Buzneanu propune o serie de lucrari de mici dimensiuni realizate in timpul unei recente calatorii in Cuba. Decorativismul cromatic si figurativismul organic al desenelor sale trimit cu gindul spre datele coagulatorii ale sectiunii „exotiser“ ale celei de-a cincea Bienale de Arta Contemporana de la Lyon – Partages d’exotismes (2000).
De altfel interesul pentru culoare, impreuna cu un mecanism propriu „conceptualismului umoristic“ sint elementele unificatoare ale expozitiei de la Galeria Eforie. Putem chiar sa trasam o diagrama a atitudinii ludice: de la „V.S.“-ul afisului (Bus V.S. prietenii) care nu poate fi „versus“, desi se incearca parodierea formulei Bus &friends la Boxerul sentimental al lui Cristian Buzneanu sau pseudosoclul instalatiei luministice cu crin, hiperestetizante, a Luminitei Mihai; de la pulsul pe care