- Institutul Francez ne ofera o noua bucurie fotografica gazduind, dupa exact un an de la Balkan Tranzit (vezi Observator cultural nr. 6), noua si asteptata cu interes expozitie a artistului sloveno-francez Klavdij Sluban, laureat al premiului Niepce 2000 (vezi Observator cultural nr.25 ), intitulata Autour de la mer Noire.
Nu deseori avem ocazia de a fi martorii unei evolutii artistice sau de a beneficia de prea multi artisti si institutii serioase care sa dovedeasca continuitate, consecventa si consistenta. Iata ca Institutul Francez si Klavdij Sluban sint un astfel de exemplu, stabilind un standard in materie de expozitii de fotografie in Bucuresti.
Noile imagini ale lui Sluban continua explorarea acestei zone a lumii, mutindu-se din Balcani in jurul Marii Negre si dezvaluind o viziune si mai complexa, cu mai multe detalii si cu o originalitate si mai dinstincta, demonstrind posibilitatile de observatie practic nelimitate ale spiritului uman si ale mediului fotografic.
Expozitia nu este insa una confortabila, usor de vazut si de digerat. Ca si in Blakan Tranzit artistul cutreiera zonele sumbre si dureroase ale locurilor si vietilor oamenilor de aici, aventurindu-se si explorind parca si mai adinc intunericul (negrul predomina si mai mult imaginile), aceasta „mare interioara“, cum se spune in prezentare, care este, intimplator sau nu, neagra. Insa folosindu-se de o inteligenta si mai ascutita si de aceeasi emotie plina de intelegere si compasiune, Sluban reuseste sa vada prin acest intuneric, intrezarind, asa cum putini stiu s-o faca, o lumina, si descoperind o frumusete cu noi nuante si calitati in locurile in care ne-am fi asteptat cel mai putin. Astfel, in ciuda durerii si a suferintei care par uneori insuportabile, Klavdij pare sa nu se lase niciodata cuprins de intuneric, reusind sa gaseasca mereu ceva care sa il contrabalenseze. Imagi