Inspectoratul Scolar Judetean Iasi cunoaste situatia ambigua a testarii psihopedagogice a profesorilor. "Este o problema foarte spinoasa. In rezolvarea acesteia ar trebui sa se implice atat Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii si Familiei, cat si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. MEC si MSF ar trebui sa elaboreze o metodologie de verificare a profesorilor, iar Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale ar trebui sa ofere profesorilor inapti pentru munca la catedra o pensie decenta", a spus Mihai Dumitriu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.
La nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii, situatia evaluarii profesorilor este cunoscuta, insa nu s-au luat inca masuri in acest sens. "Noi vom mai ridica problema la minister. Dar solutiile trebuie gasite la nivel de ministere. Eu, personal, cred ca acest control psihopedagogic ar trebui aplicat inca de la incadrarea in invatamant. Sa se vada daca tanarul absolvent de facultate are aptitudini pentru meseria de dascal. Nu oricine care a terminat facultatea poate lucra in invatamant. Pentru ca un profesor poate da o teza de 10 la un examen de titularizare, dar in acelasi timp poate fi un slab pedagog si nu se descurca la catedra. Din experienta personala, pot spune ca prefer profesorii cu tact pedagogic, decat cei care nu pot transmite cunostintele lor elevilor", a mai spus Mihai Dumitriu.
Centru de consiliere pentru profesori
Pana in prezent, ministerele responsabile cu aceasta problema nu au fost capabile sa faca aproape nimic. Singura sansa este ca sectorul nonguvernamental sa se implice in rezolvarea acestei situatii prin finantarea unui proiect. "Noi am schitat in linii mari un proiect pe aceasta tema. Este vorba despre infiintarea unui centru de asistenta psihopedagogica pentru profesori, asa cum exista unul pentru elevi"