•Pentru realizarea aportului de proteine din normative, copiii mananca paste fainoase si dulciuri in loc de carne
Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului si ai Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Directiei de Sanatate Publica au efectuat saptamana aceasta un control la gradinitele cu program prelungit din oras. Din pacate, s-a constatat ca, mai ales in zonele defavorizate ale orasului, in alimentatia copiilor nu se respecta proportiile diferitelor tipuri de alimente in meniuri. "In general, norma calorica prevazuta in normative este respectata, dar in loc de carne, proteinele sunt asigurate din dulciuri si paste fainoase. De cele mai multe ori, in zonele mai defavorizate din oras se intampla asa, unde copiii mananca prost si acasa. Se practica un obicei foarte prost; fiecare unitate se aprovizioneaza cand si cum poate, in functie de banii de care dispune (in unele locuri aceste fonduri nu sunt folosite cu maxima eficienta) si, deoarece sumele sunt destul de mici, in loc sa se cumpere carne, se lungeste borsul", a precizat dr. Cornelia Teodorescu, seful Corpului Inspectorilor de Stat.
De asemenea, s-a constatat comoditatea care caracterizeaza atat de bine romanul. Cartofii si, in general, zarzavaturile sunt curatate de seara pentru a doua zi si lasate in apa. Astfel, peste noapte, toate substantele importante pentru organism trec in apa si mancarea nu mai contine elementele necesare. De asemenea, toata mancarea pentru o zi se prepara in cursul diminetii. Avand in vedere apropierea caldurii, sunt sanse mari ca, pana seara, alimentele sa fermenteze. Nici probele de alimente nu sunt pastrate corespunzator, in frigidere, astfel incat, la o eventuala imbolnavire, in urma verificarii in laborator ele nu sunt corespunzatoare si nu poate fi identificata cauza generatoare a intoxicatiei. Inspectorii DSP avertizeaza foarte se