Alimentele de origine vegetala bogate in calciu sunt: legumele uscate boabe, nuci, zarzavaturi cum ar fi varza, conopida, precum si unele fructe (portocale, lamai). De retinut ca cel mai bogat aliment in calciu este branza si branzeturile fabricate cu cheag. Calciul nu se gaseste in carne, zahar, faina alba, cartofi, orez, unt, untura. O alimentatie compusa numai din aceste alimente duce la decalcifierea organismului, cu efecte dezastruoase asupra sistemului osos care devine foarte sensibil la socuri cat de mici. Calciul intra in constructia oaselor si a dintilor care contin 90% din cantitatea totala a acestui element aflata in organism. Restul se afla in sange, inlesnind buna functionare a organelor, servind la inchegarea sangelui, iar uneori la ingradirea microbilor. Calciul are avantajul de a putea fi depozitat in oase si folosit atunci cand nu se gaseste destul in hrana. Organismul femeii, in timpul sarcinii si al alaptarii, are nevoie de mari cantitati de calciu, pe care daca nu le primeste din hrana zilnica, le ia din propriile oase, care devin friabile, iar dintii capata in acest caz tendinta de a se caria. Cantitatea de calciu necesara femeii insarcinate este de 1,5 grame pe zi, crescand catre sfarsitul sarcinii la aproximativ trei grame pe zi pentru a asigura formarea scheletului copilului, precum si pentru a o feri pe mama de o decalcifiere. In perioada de alaptare este nevoie de doua-patru grame pe zi. De asemenea, copiii au nevoie de mari cantitati de calciu pentru dezvoltarea sistemului osos. Lipsa de fosfor si calciu in organism duce la rahitism si tulburari nervoase. Adultii lipsiti de calciu sunt amenintati de reumatism, fracturi, tuberculoza, carii dentare. Impreuna cu calciul, fosforul formeaza materialul de constructie al oaselor. Cea mai mare parte din cantitatea de fosfor din organism se afla in oase si dinti. Restul serveste la buna functi