•Excesul de grasimi poate genera hipertensiune arteriala si chiar infarct
Factorii de nutritie care furnizeaza corpului energie termica si mecanica sunt glucidele (fainoase si dulciuri) si lipidele, adica grasimile. Glucidele reprezinta energia de rezerva a organismului, regland temperatura corpului. Cantitatea de glucide trebuie crescuta in starile de subnutritie, in starile febrile, in tulburarile hepatice, in cazul eforturilor musculare intense, precum si in expunerea la frig. Persoanele grase trebuie sa reduca ratia de glucide din alimentatie. Cantitatea de glucide necesara adultului pe zi s-a stabilit a fi cinci grame pe kilocorp, crescand in raport cu activitatea. Pentru batrani, cantitatea de glucide necesara este mai scazuta, fara sa coboare sub patru grame/kilocorp pe zi. Din grupa glucidelor fac parte: amidonul, zaharul, glucoza si fructoza. Acestea sunt substante care "ard" usor si repede, constituind cea mai ieftina sursa de energie. De retinut ca un gram de glucide produce patru calorii. Copiii care in jocurile lor cheltuiesc multa energie au nevoie de alimente energetice, de aceea inclinatia lor spre dulciuri este explicabila si nu trebuie combatuta. Glucidele de calitate superioara sunt in paine neagra, legume uscate, cartofi, sfecla, miere. De exemplu, painea unsa cu unt si cu miere este un aliment foarte potrivit pentru gustarea de la ora 10.00 sau de la ora 17.00, a copiilor. Un produs alimentar bogat in glucide si foarte apreciat de copii este turta dulce. Ca si glucidele, lipidele sau grasimile sunt factori nutritivi energetici. Rolul lor este de a elibera, prin ardere, energia pe care o contin. Ele dau de doua ori mai multa energie si caldura decat glucidele. Un gram de grasime produce, prin ardere, noua calorii, fata de patru calorii furnizate de un gram de glucide. Grasimile se gasesc atat in alimentele de origine animala (un