Costul unui hectar cultivat si recoltat este mai mare decit cel al produselor obtinute. In conditii de seceta, situatia devine dezastruoasa. Preturile mari ale lucrarilor agricole, carburantilor, erbicidelor, ingrasamintelor, transporturilor si chiar ale fortei de munca, pe de o parte, preturile mici la vinzare, lipsa unei piete sigure si permanente de desfacere, a unei subventionari consistente si la timp, pe de alta parte, duc, pentru cei care vor sa faca agricultura ca "la carte", de cele mai multe, la pierderi. Iar daca se mai pune la socoteala si influenta secetei, care de citiva ani bintuie prin judetul Vaslui, situatia devine tragica pentru agricultori. Dar cum pentru multi lucrul pamintului inseamna traiul de pe o zi pe alta, oamenii nu au alta solutie si spera ca, odata si odata, va fi si aceasta ramura rentabila. De multe ori ei fac agricultura dupa posibilitati, insa si productiile sint pe masura investitiilor facute. Aproape toate tipurile de culturi au nevoie de urmatoarele lucrari: arat (plus grapat), discuit, lucrat cu combinatorul, semanat, fertilizat, erbicidat, combatere daunatori, tratament boli foliare. La acestea se adauga costurile pentru recoltat, transport, depozitat. Costul de la "A la Z" al unui hectar cultivat si recoltat difera de la o cultura la alta. Cel mai scump este hectarul de cartof. De la arat si pina la "urcatul in pod" al cartofilor se va cheltui in acest an, pentru fiecare hectar, suma de 29 de milioane de lei. In judetul nostru se pot obtine, bineinteles daca anul este normal din punct de vedere al precipitatiilor, cel mult 15 tone de cartofi. Vinduti la un pret de 3.000 lei lei kilogramul, "la prima mina", inseamna ca se pot obtine cel mult 45 de milioane. Insa, anul trecut, productia a fost de cel mult 4 tone la hectar. Daca si anul acesta se vor obtine aceleasi productii, pierderea este de 17 milioane. Cultura de soia este t