Stefan Aug. DOINAS in dialog cu Emil Simandan
Templul memoriei
Fundatia Culturala „Ioan Slavici“, Arad, 1998, 132 p., f.p.
Convorbirea lui Emil Simandan cu Stefan Aug. Doinas publicata, iata, in volum, a avut loc in primavara anului 1997, cind poetului i-a fost conferit titlul de Cetatean de Onoare al orasului Aradului.
Structurat in trei capitole distincte, Spatii transilvane, Cercul totalitar si Fluviul libertatii, interviul aduce in discutie secvente mai mult sau mai putin semnificative, atit din viata personala, cit si din activitatea literara a ilustrului carturar.
Evocarea se deschide, evident, cu imaginea satului de bastina, Caporal Alexa, care, marturiseste poetul, s-a schimbat foarte mult: „…casele au cam cazut in ruina, nu mai sint ceea ce erau; si sa nu mai vorbesc ca nu mai pot sa intilnesc oamenii de altadata. Ultima data am vazut foarte putini oameni de virsta mea, iar ceilalti, mai tineri, imi erau aproape straini“ (p. 11).
Parintii, proprietari a 16 hectare de pamint, „declarati chiaburi“, au avut grija ca fiul sa poata invata la Liceul „Moise Nicoara“ din Arad, moment in care amintirile lui St. Aug. Doinas se deschid catre viata de liceu, colegii de scoala (printre ei, Titus Popovici), primii poeti indragiti: Goga, Cosbuc, Eminescu (care ii si inspira primele poezii), dascalii si aventura care s-a numit Facultatea de Medicina, abandonata dupa 3 ani pentru cea de Litere si Filozofie de la Sibiu. Aici va ocoli cursurile lui Blaga pentru ca poetul „n-avea nici un fel de tact pedagogic“.
Episodul „Cercului Literar de la Sibiu“ unde, spiritual, s-a nascut a doua oara, este un prilej la fel de placut pentru a depana amintiri despre prietenii scriitori: Radu Stanca, Ion Negoitescu – „adevaratul «manager» al grupului“, Eugen Todoran, Ovidiu Cotrus, Radu Enescu, Nicolae Balota, Eta Boeriu si I.D. Sirbu,