•Dupa numeroase demersuri, proiectul Legii exercitarii profesiei de asistent medical, adoptat de Comisia de sanatate din Camera Deputatilor, prevede autonomia profesiei
Dupa mai multe luni de presiuni, reprezentantii asistentilor medicali au ajuns sa obtina in aceste zile primele victorii.
In cursul lunii martie, Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor a finalizat discutiile referitoare la proiectul Legii exercitarii profesiei de asistent medical intr-o forma total dezavantajoasa pentru asistenti. Ulterior, prin numeroase interventii ale Federatiei Sanitas si ale Colegiului Asistentilor Medicali, au fost acceptate unele modificari. "Deputatul Mircea Ifrim, din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, a inteles pana la urma necesitatea autonomiei profesiei de asistent medical in limita competentelor profesionale si a fost de acord ca plenul Camerei Deputatilor sa accepte amendamentul referitor la acest aspect. De asemenea, s-a acceptat si titulatura de Colegiul Asistentilor Medicali pentru a uniformiza organismele profesionale din sistemul sanitar", a precizat Liliana Iordache, presedintele colegiului.
Acesta este doar un prim pas, asistentii mai avand si alte amendamente, cum ar fi unele puncte din Codul de etica si deontologie. Dupa parerea Lilianei Iordache, exista o imixtiune, nefiind normal ca situatiile de culpa profesionala sa fie judecate de Colegiul Medicilor, atat timp cat exista un Colegiul al Asistentilor Medicali. "In proiectul codului, culpa medicala este dezbatuta de directorul unitatii nu numai de colegiu. In toata lumea, Colegiul Asistentilor, organismul profesional reprezentativ, judeca culpa profesionala", a concluzionat presedintele colegiului.
Cu majuscule sau minuscule
Printre numeroasele modificari ale proiectului de lege care au nemultumit asistentii amintim doar cateva care, pur