Manastirea Tismana asteapta miracolul InvieriiDegetul sfant. In apropierea Sfintelor Pasti, din Muntii Gorjului curge mireasma de rai. E duminica, e liturghia Bunei Vestiri si Manastirea Tismana e invelita in stihare sarbatoresti, de lumina. Pentru prima data in an, cu prilejul acestui mare praznic...
Manastirea Tismana asteapta miracolul InvieriiDegetul sfant
In apropierea Sfintelor Pasti, din Muntii Gorjului curge mireasma de rai. E duminica, e liturghia Bunei Vestiri si Manastirea Tismana e invelita in stihare sarbatoresti, de lumina. Pentru prima data in an, cu prilejul acestui mare praznic imparatesc, maicile au deschis racla de argint din stanga altarului, un sicriuas stralucitor, ce lumineaza parca firida zidurilor afumate de trecerea veacurilor. In racla aceasta e "inmormantat"... un deget. Un deget din moaste de sfant, spre care se indreapta toata nadejdea credinciosilor din biserica: degetul aratator de la mana dreapta a Sfantului Nicodim, incepatorul de temelie al manastirii, ramas neputrezit de aproape sapte sute de ani. Alaturi, in racla, se afla si crucea de plumb, de care sfantul nu se despartea niciodata, alungand duhurile rele cu ea. Se spune ca cei ce alearga cu inima curata la Sfantul facator de minuni vor scapa de toate incercarile vietii si orice dorinta le va fi auzita de Dumnezeu.
Liturghia tacerii
Aproape de amiaza, biserica e cufundata intr-o nesfarsita pace. Calugaritele tocmai au savarsit de cantat "Binevesteste, Pamantule, bucurie mare..." - axionul Maicii Domnului la Buna Vestire, pelerinii stau cu fruntile in pamant si asteapta cu totii, in obsteasca tacere, sa se intample ceva insemnat. "Din nou au curs lacrimi de mir pe icoana imparateasca...", imi sopteste o femeie, ca si cum mi-ar impartasi un mare secret.
Sfintii din varfurile turlelor se pierd in intuneric. Chipurile lor se schimba