Maria si Ion Negus au deschis de curind la Brasov, in sala de la parter a Muzeului de Arta, o expozitie „de cuplu“. Cei doi artisti formeaza o familie nu doar civila. Ei se constituie si intr-o familie spirituala, care desfasoara o activitate creatoare comuna. Merg impreuna in aceleasi locuri, se misca in aceleasi arii culturale, cultiva aceleasi valori simbolice, isi aleg adesea aceleasi subiecte. Arta lor e fructul unei morale reciproc impartasite a vietii, a activitatii si a conduitei. Toate aceste elemente se vad imediat in temele, subiectele, motivele, obsesiile spatiale ale expozitiei de la Brasov. Maria si Ion Negus cultiva neconditionat placerea contactului cu culoarea si a bucuriei de a picta. Nu au ambitii reformatoare. Ei cred in continuare in mijloacele clasice ale artelor vizuale. Lucreaza cu uleiuri, acuarele, carbune, guase, nu fac din fotografie un adjuvant al picturii, privesc cu curiozitate arta video, performance-ul, instalatiile si manifesta in tot ceea ce intreprind o detasare calma, egala cu propriile lor inceputuri de artisti. Sint niste promotori ai sensibilitatii naturale, ai eternului raport de prima instanta dintre om si natura, dintre privitor si obiect. Nu picteaza pentru a schimba pictura, sint niste conservatori ai principiului autenticitatii ca infruntare dintre sensibilitate si real.
Maria Negus e o natura interiorizata, capabila de exceptionale vibratii in fata efemerului. E, cum se spune, un pictor de stare, o natura preponderent haptica, pentru care configuratia plastica nu vine din privire, ci dintr-o perceptie corporala instantanee. Ea picteaza copaci, suprafete de apa, peisaje, nuferi, coaste de deal si munti, animale de curte, pasari.
Interesul ei merge spre tot ceea ce este viu si imediat. Pentru ea importante sint nu fiinta, ci atitudinea, nu obiectul, ci contextul lui temporal sau meteorologic, nu durata,