O descoperire fortuita, din vara anului 1986, avea sa aduca Muzeului „Tarii Fagarasului“ (din municipiul cu acelasi nume) un dar nepretuit. Pe malul riului Olt, in apropierea localitatii Cincsor (jud. Brasov), nu departe de fortificatia romana a cohortei II Flavia Bessorum, citeva lucrari de amenajare au scos la lumina o splendida masca din foita de bronz (inaltimea 24,5 cm, latimea maxima 17 cm, grosimea 1-3 mm). Linia generala de asimetrie a piesei se poate datora, mai curind, modului de pastrare in pamint ori de lovire neintentionata a ei cu cupa excavatorului.
Masca infatiseaza o figura feminina (poate imaginea unei amazoane, personaj legendar al tribului de fecioare razboinice din Asia Mica). Ovalul fetei este alungit, bine conturat, fruntea proportionata, nasul lung, usor acvilin, gura mica, frumos arcuita, cu o gropita in barbie. Pe cap poarta un element de podoaba, alcatuit dintr-o retea de perle, care stringe coafura de la crestet catre frunte si de aici pe partile laterale. Parul este pieptanat in suvite ondulate, ordonat aranjate, acoperind pavilioanele urechilor. Pentru a putea fi purtata, ochii, narile si buzele personajului sint perforate. Citeva orificii constituie locul fixarii unor nituri (astazi, cazute), cu care masca se aplica de calota, la rindul ei disparuta.
Aflarea la Cincsor a unei astfel de piese, care se mula pe o figura umana reala, este de mare insemnatate deoarece astfel de podoabe ale genului sint destul de rare in zona geografica a tarii noastre. Aceste masti similare sint cunoscute prin descoperirile din castrul roman de la Gilau (jud. Cluj, in Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj), Romula (Resca, jud. Olt, in „Kunsthistorisches Museum“ din Viena), ambele cu figuratie feminina (asemanatoare celor de la Cincsor pentru provincia romana Dacia), Carsium (Hirsova, jud. Constanta) si viziera-masca de la Os