Povesti cu margele de sticla, insirate deVirginia Linul Ros"Cu sprijin american, s-a salvat arta costumului nasaudean". Targul Floriilor, organizat anul acesta la Muzeul Taranului Roman - locul de intalnire, in preajma marilor sarbatori crestine, a celor mai buni mesteri din tara - a adus din nou in...
Povesti cu margele de sticla, insirate deVirginia Linul Ros"Cu sprijin american, s-a salvat arta costumului nasaudean"
Targul Floriilor, organizat anul acesta la Muzeul Taranului Roman - locul de intalnire, in preajma marilor sarbatori crestine, a celor mai buni mesteri din tara - a adus din nou in atentia bucurestenilor superba traditie a portului nasaudean. Rar poti intalni atata mandrie si forta de expresie, cata au femeile din aceasta parte a tarii, carora nu le e rusine sa faca si astazi meseria stramoaselor lor. Ascultati povestea Virginiei Linul Ros, pe care o dedic drept-credinciosilor in zilele luminate ale Invierii Mantuitorului, precum si tuturor celor care nu si-au pierdut increderea in perenitatea traditiei romanesti.
"De micuta, m-o pus <
Imbracata in costumul ei nasaudean de pe Salauta, Virginia Linul Ros este "dreapta ca raza", mandra ca floarea de ruja-bujea, frumoasa cum numai "fetele de sub deal" pot fi. Cand merge printre oraseni, lasa in urma miresmele curate ale "panzaturii" si fosnetul discret al "bertitelor" din jurul gatului. Frumusetea costumului pe care-l poarta intrece chiar si florile primaverii. Toata viata ei (a implinit nu de mult 30 de ani) e legata de munca si de creatie, de "masa cu margele" si de acul de cusut. Tarziu, in ultimii 5-6 ani, si-a dat seama ca ceea ce face ea si surorile "cele iubite" si mama "cea sfanta" se numeste arta. Dar pana sa ajunga acolo, Virginia a inceput astfel:
"De micuta m-o pus <