In timp ce partidele politice din Republica Moldova se aflau in plina campanie electorala, pregatindu-se pentru examenul alegerilor din 25 februarie 2001, la Muzeul de Arheolgie si Etnografie din Chisinau lume multa astepta sa vada expozitia de figuri de ceara a Muzeului Istoric cu acelasi nume din Sankt Petersburg.
Tema acestei expozitii fiind anomalia, au fost expuse sosiile mai multor indivizi care s-au nascut cu anumite deficiente fizice, plus citeva cópii superb executate ale unor personalitati politice contemporane si nu numai. Expozitia din acest an, deschisa la Chisinau intre 14 si 30 martie, a continuat-o prin tematica pe cea de anul trecut.
Muzeul care a propus aceasta expozitie, infiintat in 1988 la Sankt Petersburg, este unul original, si se ocupa in principal de „recuperarea“ si intretinerea memoriei colective. De aceea, proiectul urmareste sa comunice cu ajutorul figurilor de ceara cite ceva despre istoria Rusiei si a lumii si sa traga semnale de alarma asupra problemelor care o macina in continuare. Tatiana Cernisceva, directorul Muzeului Istoric al figurilor de ceara din Sankt Petresburg, considera ca aceasta institutie a vrut sa depaseasca etapa de reprezentare a unor fenomene care au marcat istoria si a dorit sa asimileze si prezentul, cu succesele si esecurile lui.
Nu intimplator, prima expozitie deschisa publicului in 1990 a fost cea dedicata Casei Regale a Romanovilor unde au fost expusi manechini care ii reprezentau pe cei optsprezece membri ai familiei regale si inca vreo doua sute de figurine ce recreau atmosfera regala. Cea de-a doua expozitie (in acelasi an) s-a numit Rusia: teroare sau democratie si a adus in prim-plan cópii ale tuturor personajelor scenei politice rusesti si mondiale, care au marcat, intr-un fel sau altul, istoria. Mesajul expozitiei: Ce discurs isi va redacta Rusia acum, la sfirsitul razbo