Zalmoxis.
Revista de studii religioase
Volumele I-III (1938-1942). Publicata sub directia lui Mircea Eliade.
Editie ingrijita, studiu introductiv, note si addenda de Eugen Ciurtin, traducere de Eugen Ciurtin, Mihaela Timus si Andrei Timotin, Editura Polirom, Colectia „Carti fundamentale ale culturii romane“, 2000, 495 p., f.p.
Publicarea la Polirom, in Colectia „Carti fundamentale ale culturii romane“, a revistei de studii religioase Zalmoxis (trei volume aparute intre 1938-1942 la Paris, sub directia lui Mircea Eliade) este un eveniment care merita a fi salutat nu numai in sine, ci si ca parte a unui proiect editorial si intelectual de anvergura. Avem de-a face cu cea dintii tiparire in volum a primei publicatii de istorie a religiilor, aparuta ca o tentativa de racordare la pulsul vietii academice internationale a unei discipline „obscure“, „fara trecut“ in Romania acelor ani.
Recuperarea apartine unei echipe de foarte tineri, ambitiosi si eruditi savanti care innoada astfel, peste timp, cu amintitul proiect colectiv al lui Eliade: e vorba de Eugen Ciurtin, Andrei Timotin si Mihaela Timus, un grup inca prea putin cunoscut, care editeaza de citiva ani caietele de istorie a religiilor Archaeus. Adica – cronologic vorbind – a doua revista de studii in domeniu aparuta in Romania (dupa cea initiata de catre Mircea Eliade). Ingrijirea editiei de acum, studiul introductiv, aparatul de note si addenda (extrem de bogate si minutioase) ii apartin lui Eugen Ciurtin, traducerile fiind realizate de Eugen Ciurtin, Mihaela Timus si Andrei Timotin.
Nu ne propunem aici un comentariu aplicat, ci ne marginim doar la circumscrierea si prezentarea sumara a semnificatiei acestei duble intreprinderi colective. Primul „strat“ – rama editoriala – are in vedere o minutioasa recontextualizare biografica, istorica si disciplinara, „arh