Virtutile rugaciunii"Cine merge prin lume va intalni cetati fara ziduri, orase fara bogatii, fara scoli sau teatre, dar o cetate fara un templu, fara un cult divin sau lipsita de rugaciuni n-a existat niciodata.". Plutarh. Mai 1995. Una dintre revistele medicale cele mai serioase din S.U.A., "Journal...
Virtutile rugaciunii"Cine merge prin lume va intalni cetati fara ziduri, orase fara bogatii, fara scoli sau teatre, dar o cetate fara un templu, fara un cult divin sau lipsita de rugaciuni n-a existat niciodata."
Plutarh
Mai 1995. Una dintre revistele medicale cele mai serioase din S.U.A., "Journal of the American Medical Association", a publicat un articol intitulat "Medicii trebuie sa le prescrie pacientilor lor rugaciunea?". Textul a avut un mare impact asupra comunitatii stiintifice internationale. Cativa ani mai tarziu, multi dintre medicii americani - chiar si cei atei - au admis ca rugaciunea ajuta la vindecare. Nu e vorba, fireste, de a inlocui aspirinele sau bisturiul cu acatiste sau molitfe, ci de a folosi rugaciunea alaturi de alopatie. Care e ratiunea acestui indemn? Faptul ca oamenii de stiinta americani au izbutit sa masoare precis efectul rugaciunii asupra organismului omenesc.
Pe plan fizic, rugaciunea produce un "reflex de destindere", care se traduce printr-o incetinire a ritmului cardiac si a respiratiei, o scadere a presiunii arteriale, o diminuare a necesitatii de oxigen si a productiei de bioxid de carbon.
Pe plan mental, ea aduce un sentiment de linistire, de bunastare si pace, inlaturand teama si gandurile negre.
Bolnavii, pentru care s-au rostit rugaciuni, s-au vindecat
In cercetarile lor, medicii americani au constatat un fenomen de-a dreptul surprinzator: rugaciunile colective au avut un efect uluitor asupra anumitor maladii - asa dupa cum dovedeste experimentul condus de medicul c