Desi trecuta, perioada sarbatorilor de Pasti merita inca retinuta, din punctul de vedere al rubricii de fata, deoarece a furnizat contextul (re)difuzarii pe Discovery Channel a unor documentare speciale. Ele articuleaza o problema de fond comuna dupa secole de antagonism asumat, pagubitor si pentru o parte, si pentru cealalta: religia si stiinta incep sa devina in teorie, dar mai ales in practica, doua demersuri interdependente, dispuse la colaborari pentru gasirea adevarului. Cum aceasta noua turnura a relatiei dintre doua domenii aparent ireconciliabile reprezinta, fara indoiala, un punct nodal in orice dezbatere pe marginea societatii contemporane, documentarele de pe Discovery se cuvin discutate, fie chiar si in citeva cuvinte.
Politia miracolelor prezinta procesul prin care se recunoaste un miracol drept o situatie evidenta in care biserica (catolica, in speta) apeleaza la serviciile stiintei. Pentru ca majoritatea miracolelor din zilele noastre iau forma unor vindecari subite ale unor boli incurabile, asa-numita „politie a miracolelor“ de la Vatican are in componenta cu precadere medici, fiind condusa de un chirurg expert in transplantul de ficat. Rolul acestor specialisti in procedura de identificare a miracolelor este bine delimitat. Concluziile lor privesc (im)posibilitatea vindecarii exclusiv din punctul de vedere al medicinii. Implicatiile teologice pornesc de la aceste concluzii stiintifice, dar revin numai teologilor. Un raport interesant, de dependenta si autonomie, se contureaza, in asemenea conjuncturi, intre religie si medicina.
Documentarul cu titlul (ce-i drept, ambiguu la inceput) Stiinta pacatului are ca subiect un alt fel de incursiune a stiintei intr-un domeniu rezervat pina nu de mult discursului teologic. Este vorba despre ceea ce biserica numeste pacate, abordate de biologi drept predispozitii formate deopotriva de gene si