Cartea doctorului Cristian Andrei intitulată Lecţii particulare. Cum să-ţi trăieşti primii ani de viaţă sexuală inaugurează o nouă colecţie a Editurii Humanitas, destinată primilor ani de lectură - anume Humanitas Junior. Prestigioasa instituţie îşi diversifică apariţiile cum nu se poate mai simplu: ieşind în întâmpinarea unui public avid de informaţie.
"Simplu" nu înseamnă şi "garantat": nimic mai nesigur ca acest teritoriu al adolescenţei, mai ales când e vorba de sexualitate! Eşecurile sunt aici mult mai numeroase ca reuşitele şi au drept plictisitor alibi acele planşe anatomice ale organelor genitale prin care se explică totul şi nimic. Nudul întors pe dos, poză a sălilor de disecţii, nici nu a spus de altfel vreodată ceva, cuiva. Goliciunea-i violentă e un viol pe întuneric al explicaţiei. Tocmai de o atare experienţă se fereşte dr. Cristian Andrei. Şi e cât se poate de prevenit în această privinţă, după o fulminantă carieră de consilier în probleme de sexologie şi viaţă sentimentală la unul dintre posturile private de radio.
Merită insistat asupra trecerii pe care o are autorul la o generaţie foarte tînără: paşaport care spune esenţialul despre flexibilitatea unei gândiri şi resursele de adaptabilitate post-decembristă - cu atât mai mult în acest domeniu extrem de spinos (şi de-a dreptul imposibil după comunism). Radiogenia doctorului Andrei nu se va pierde aşadar printre scheme sau clişee de tarabă, nici nu va deborda în exaltări superficiale, suspect de orgasmice după preludiul - totuşi! - scurt al unei tranziţii chinuite, ci se va simţi suficient de solidă spre a se fixa responsabil în cuvântul scris, la nivelul cel mai puţin sentenţios.
Aş spune că bunul-simţ devine şi la noi, devansând scandalul şi facilul, un best-seller. Dar vreau să înţeleg prin "bun-simţ" nu abilitatea tocită, şontâcăită în aplanarea unei irealităţi şocante,