Preluarea controlului asupra societatilor comerciale din Iasi de catre oameni de afaceri din alte judete poate ca nu are prea mare importanta pentru cetateanul de rand. La urma urmei, pentru salariatii din economia judetului nu are prea mare importanta cine numeste directorul fabricii la care lucreaza. Important pentru angajat este sa primeasca salariul la timp iar suma incasata sa fie cat mai mare.
Pentru iesenii cu bani, cei care nu au o firma proprie, respectiv pentru avocati, medici, chiar cadre didactice universitare, achizitia de actiuni la firmele iesene nu reprezinta o afacere. Este nevoie de multi bani si, apoi, implicarea in administrarea intreprinderii nu-i tocmai usoara. Mai mult decat atat, avand in vedere sumele mari de bani necesare preluarii controlului asupra unei unitati economice ar fi nevoie de o asociere a mai multor asemenea investitori.
Dar, in acest caz, apare neancrederea dintre potentialii asociati.
Importanta preluarii controlului asupra unei societati comerciale nu rezulta din valoarea profitului obtinut la sfarsitul anului, profit ce nu poate avea o valoare impresionanta sau nici macar sa acopere investitia initiala. Prin preluarea pachetului majoritar de actiuni si primirea dreptului de a numi conducerea executiva, orice investitor poate favoriza, in mod legal, alte societati comerciale din Iasi. Astfel, alegerea unui furnizor local, agreat de actionarul majoritar, nu este o operatiune ilegala, dar mentine sume importante de bani in zona judetului. Aceasta inseamna mentinerea unor locuri de munca pe plan local, plata unor impozite locale si este sustinuta dezvoltarea economica a judetului. Dar, in situatia actuala, cand investitorii vin din alte judete, este evident ca la Iasi raman doar banii pentru salarii si impozitul aferent. Furnizorii sunt alesi din alte zone, acolo unde actionarul majoritar are interese d