Tepe... si dolari. Dupa ce, multa vreme, mostenirea sangeroasa a principelui Dracula a fost insuportabila povara a cartilor de istorie, ministrul roman al turismului a propus, la un Forum de Investitii in Turism, un program numit Draculaland. Pe vremea comunistilor, ideologii de serviciu se intreceau...
Tepe... si dolari
Dupa ce, multa vreme, mostenirea sangeroasa a principelui Dracula a fost insuportabila povara a cartilor de istorie, ministrul roman al turismului a propus, la un Forum de Investitii in Turism, un program numit Draculaland. Pe vremea comunistilor, ideologii de serviciu se intreceau sa dea o versiune cat mai patriotica plantatiilor de tepe initiate de Vlad, fiul Dracului. Erau explicate, cu lux de amanunte, supranumele voievodului si comportamentul lui, sa zicem, cam bizar. S-au scris cicluri intregi de piese si de romane, pentru a face mostenirea istorica mai suportabila. Manierele neortodoxe ale nervosului voievod au fost imbracate in hlamida patriotica a interesului national. Vlad Tepes era aspru, dar drept!
Cert este ca, pana in 1989, povara "culturala" a lui Dracula ne cam jena. Oricum, Ceausescu ii luase fata cu atrocitati mai ceva ca in filmele horror, folosind resursele vaste ale Securitatii, plus o serie de inventii mai personale: politica demografica, hranirea stiintifica, sistematizarea oraselor si a satelor, muncile patriotice, haina in plus si cate altele.
Si dupa Revolutie subiectul Dracula a fost evitat o vreme. Un ministru al turismului a respins oripilat ideea de a vampiriza legenda pentru a face transfuzii de capital strain in arterele slabite ale economiei romanesti. Exploatarea imaginii lui Dracula a starnit indignarea celor care inca privesc cu lirism istoria nationala, asa cum ideea unui tur al ctitoriilor ceausiste starneste protestele politicienilor care privesc inapoi cu mandrie.
Acum, la