Supe de pe malul Mediteranei. Pe tarmurile Mediteranei, supele profita din plin nu numai de legumele bine coapte sub razele calde ale soarelui, de aromele deosebite raspandite de uleiul de masline si de usturoi, ci mai ales de fantezia si de arta localnicilor, in folosirea ierburilor aromate si a co...
Supe de pe malul Mediteranei
Pe tarmurile Mediteranei, supele profita din plin nu numai de legumele bine coapte sub razele calde ale soarelui, de aromele deosebite raspandite de uleiul de masline si de usturoi, ci mai ales de fantezia si de arta localnicilor, in folosirea ierburilor aromate si a condimentelor. Aroma si gustul acestor ingrediente sunt extrem de importante, dar si mai important este efectul lor benefic asupra sanatatii, cunoscut de medicina naturista din vremuri de mult trecute. Menta, anasonul, cardamomul sau scortisoara sunt numai cateva din surprizele pe care va invitam sa le incercati.
Minestrone cu jambon si taietei
(varianta din sudul Italiei)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g jambon afumat, 2 catei de usturoi, 200 g telina (tulpini), 400 g morcovi, 400 g broccoli, 400 g varza, 200 g cartofi (nesfaramiciosi), 3 linguri ulei de masline, sare, 1 legatura patrunjel verde, piper macinat, 250 g taietei (melcisori), 50 g parmezan ras.
Mod de preparare: Se taie sunca cubulete, iar usturoiul - feliute subtiri. Se spala zarzavatul, se curata de coaja (daca e cazul) si se taie: telina si morcovii - rondele, varza si cartofii - bucati potrivite. Se aleg buchetelele de broccoli, iar cotoarele se taie cubulete. Se-ncinge uleiul intr-o oala de supa, se prajesc cubuletele de sunca pana se rumenesc bine, apoi se adauga usturoiul si se caleste pana ce devine sticlos. Urmeaza celelalte legume, care se dunstuiesc si ele circa 2 minute. Se toarna peste ele 1 1/2 l de apa, se gusta de sare (cam 1 lingurita),