Societatea Scriitorilor din Romania, noua denumire a Uniunii Scriitorilor din Romania (1949-2001), si succesoarea Societatii Scriitorilor Romani (1909-1948). Societatea Scriitorilor din Romania este persoana juridica romana de utilitate publica. Societatea Scriitorilor din Romania este asociatie profesionala de creatie, fara scop lucrativ sau patrimonial (non profit), apolitica, nonguvernamentala. Societatea Scriitorilor din Romania reprezinta interesele membrilor ei in raport cu autoritatile, cu persoane juridice si fizice din tara si din strainatate, cu celelalte organizatii de creator (inclusiv de scriitori).
I. Scopuri
1. Promoveaza si protejeaza drepturile, interesele si avantajele economice ale membrilor ei.
2. Reprezinta interesele comunitatii scriitorilor din tara si din strainatate, care doresc sa adere la Societatea Scriitorilor din Romania, indiferent de nationalitate sau de limba in care scriu. Societatea Scriitorilor din Romania recunoaste membrilor sai dreptul de a face parte si din alte organizatii scriitoricesti, cu conditia ca acestea sa nu-i afecteze interesele economice.
3. Sustine material si moral publicatii culturale, edituri, tipografii, librarii; de asemenea, premiaza anual cele mai valoroase opere literare; pune la dispozitia membrilor sai case de odihna, restaurante, asistenta profesionala, juridica si medicala, acorda ajutoare, burse, suplimente de pensie, imprumuturi, precum si cheltuieli de deplasare si sejur, in interes profesional, im tara si strainatate.
II. Principii generale
1. Forta Societatii Scriitorilor din Romania sta in solidaritatea membrilor sai. Eficacitatea Societatii Scriitorilor din Romania depinde de transpunerea energiilor individuale ale scriitorilor in activitati si decizii colective.
2. Societatea Scriitorilor din Romania adera la principiile Cartei Fundamentale